IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят листване на Техномаркет на БФБ

Една от възможностите, които се разглеждат, е комбинирано листване на Техномаркет и румънската Domo на борсите в София и Букурещ

15:50 | 01.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Обмислят листване на Техномаркет на БФБ
Инвестиционният фонд Equest Investments Balkans Limited (EIB) – собственик на „К енд К Електроникс“ ЕООД, която притежава веригата за електроника и домакински уреди Техномаркет, обмисля листването на Техномаркет на БФБ-София.

Това съобщи за Investor.bg директорът за връзки с инвеститорите на Equest Наоми Кора.

Глобален координатор и главен поемател ще бъде ING, а Raiffeisen Centrobank ще бъде съвместен главен мениджър на емисията, която е планирана за първото тримесечие на 2008 г.

В момента се обмисля цялостната стратегия за развитието на веригата, като един от вариантите е комбинираното й листване заедно с румънската верига за електроника Domo на борсите в София и Букурещ.

Днес Equest финализира сделката за придобиването на 75% от Domo за 62,5 млн. евро. Част от средствата за покупката ще бъдат осигурени чрез кредит от Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG.

Equest има непряко участие и в двете вериги с дял от 75% чрез своето дъщерно дружество Lynx Properties BV.

Към 30 юни делът на фонда в Техномаркет се оценява на 90,3 млн. евро.

Плановете за комбиниране на Техномаркет и Domo от фонда обосновават с идеята за установяването на панбалканско присъствие на пазара на електроника и създаването на синергия.

Наред с тази стратегия фондът работи активно по разширяването на мрежата на Техномаркет на Балканите.

По думите на Джордж Телеман, управляващ партньор на EIB за Румъния, миналата седмица Техномаркет е отворил първия си магазин в северната ни съседка в румънския град Търговище.

Веригата развива дейност и на пазарите в Сърбия и Албания, като изнася и малка част от продуктите си за ЕС.

За първото полугодие тя отчете продажби в размер на 152 млн. евро в сравнение със 122 млн. евро за същия период на 2006 г. Веригата на Техномаркет включва 27 магазина, три от които са били отворени през първите шест месеца на 2007 г., а още два се очаква да бъдат открити през второто полугодие.

От своя страна Domo има магазини и у нас. По информация на компанията миналата година тя е отворила седем магазина в страната, съответно в София, Пловдив, Хасково, Сливен, Ямбол, Русе и Варна. Тогава тя обяви, че през следващите три години планира да разшири мрежата си у нас до 20 магазина, като отвори магазини и в Благоевград, Видин, Плевен, Стара Загора, Шумен, Добрич, Бургас, Велико Търново и нови магазини в София.

Миналия месец „К енд К Електроникс“ подаде уведомление в Комисията за защита на конкуренцията за намерението си за придобиване на контрол върху Домо Ритейл ЕООД.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още